Välja häck
Att välja häck till trädgården är spännande men kan vara lite knepigt. Vi på Plantgruppen hjälper er att välja växter som passar era behov.

Det finns ett antal faktorer att ta ställning till.

Funktion: Vilken funktion ska häcken ha? Insynsskydd, vindskydd, enkel avgränsning, lång blomningstid, vintergrönska.

Tid/ekonomi: Bar-rotade häckplantor är billigast men det tar ett antal år innan häcken har vuxit upp. “Färdiga häckplantor” ger funktion och storlek meddetsamma men är dyrare. Krukodlade häckplantor finns i många olika storlekar och är en mellanväg.

Platsens förutsättningar: Vilken växtzon är det på platsen? Är det soligt eller skuggigt? Är jorden torr eller fuktig? Är läget vindutsatt? Har huset eller trädgården en speciell stil?

Skötselnivå: Hur mycket tid är man beredd att lägga ner? En perfekt formad och tät liguster- eller tujahäck kräver att man klipper den åtminstone en gång per säsong, helst två gånger. Dessutom bör den putsas då och då för att behålla formen. En så kallad friväxande häck har ett mer naturligt utseende eftersom plantorna tillåts att växa upp till sin slutliga storlek. Skötseln  består i att ta bort döda och skadade grenar. Vart annat eller vart tredje år bör man ta bort ett par av de äldsta grenarna ända nere vid marken för att nya fräscha grenar ska växa ut.

 
Storlek på plantan
Buskar och träd delas in i olika kategorier beroende på hur rötterna är paketerade.

Bar-rot: Små häckplantor som säljs i 10-pack. Billigaste alternativet, men det tar ett antal säsonger att få upp häcken till önskad höjd. Bör planteras innan bladen slår ut, eller sent på hösten. Vanligtvis ska plantorna klippas ner till cirka 20 centimeter i samband med vårplantering för att få en bättre förgrening.

Krukodlat: Kan planteras året om, bara det går att gräva i marken. Plantor med fullt utvecklade rotsystem som snabbt kan börja ta upp vatten och näring ur jorden. Dyrare än bar-rot, men vinsten är åtminstone 2–3 växtsäsonger jämfört med bar-rotat. Även större storlekar och fullvuxna plantor finns att köpa som krukodlat.

Klump: Häckplantor och träd av större storlek. Rotsystemet är paketerat i nät- eller stålväv. Rötterna har blivit avhuggna i och med upptagningen och växten bör för bästa etablering planteras medan den är i vintervila – tidigt på våren eller sent på hösten.

Färdig häck: Välvuxna häckplantor på 125 cm eller mer. Rotsystemet är paketerat i nät- eller stålväv. Rötterna har blivit avhuggna i och med upptagningen och växten bör planteras medan den är i vintervila – tidigt på våren eller sent på hösten. Dyrast men så blir det ju nästan färdigt meddetsamma.

 

Fruktträd
Äpple, päron bigarrå, persika … Vad är en trädgård utan fruktträd?
Många arter och sorter börjar sätta frukt vid en ålder av sex år eller mer. I handeln är 2–3-åriga fruktträd vanligast. Dessa kräver en så kallad uppbyggnadsbeskärning för att utveckla en vacker trädkrona. Det är inte så svårt, men det måste göras. Plantgruppen säljer även 5–6-åriga fruktträd som i plantskolan regelbundet har blivit beskurna på rätt sätt. De äldre träden kostar mer men då slipper man vänta flera år på frukten och får ett träd som har vuxit rejält i omfång.

Äppelträd
Pollinering
Äppelträd är inte självfertila, för att ett äppelträd ska bilda frukt behövs två olika sorter. Och det ska vara sorter som verkligen pollinerar varandra, vi hjälper er att hitta rätt sorter. Den som bara har plats för ett äppelträd – och som bor i ett område med många trädgårdar behöver i regel inte oroa sig. Någon av grannarna har med största säkerhet ett äppelträd på sin tomt som kan pollinera det nyinköpta trädet. Insekterna hjälper till med det! Den som har långt till närmsta granne bör köpa två sorter.

Grundstam
Äppelträd består av två delar: grundstam och sort. Grundstammen är sammanfogad med sorten allra längst ner på stammen – ympstället syns tydligt som en utbuktning. I handeln är två grundstammar de vanligaste: A2 och B9. A2 ger med tiden stora träd, uppemot 10 meter. B9 ger mindre träd, uppemot 4–5 meter. I viss mån kan storleken regleras med korrekt beskärning. Så kallad stympning – när man med motorsåg kapar av grova grenar – är däremot rent förkastligt. För mindre ytor är ett äppelträd på B9 att föredra.

Spaljé och familjeträd
Ett tips om man har liten plats är att spaljera trädet mot en södervägg eller anlägga en liten äppelhäck. Av oss kan man köpa träd som i plantskolan är beskurna med tanke på spaljering. Det finns även så kallade familjeträd, träd som har 3–5 olika äppelsorter inympade.

 

Woodland – en plats för ro
Engelsmännen anlägger gärna ett woodland i sina trädgårdar. En grönskande oas som erbjuder skön skugga och skogskänsla och där solens strålar strilar ner genom bladverken. En plats för tankar och ro. I Sverige kallar vi det lund. Surjordsväxter som magnolia, rododendron och japansk lönn är perfekta växter i ett woodland och gärna ett större träd som exempelvis en strimlönn eller kaukasisk vingnöt. Funkior och ormbunkar i vackert gröna färger ger en härlig täckande matta. På våren lyser massor med narcisser. En inbjudande stig av natursten eller täckbark kan slingra sig genom lunden och leda fram till en bänk.
Vi erbjuder många olika woodland-växter och kommer gärna med förslag på sorter och utformning utifrån er trädgårds förutsättningar.

Surjordsväxter
Surjordsväxter ett samlingsnamn för de växter som behöver en jord med ett pH-värde på 4,5–6 för att utvecklas väl. Alltså en kemiskt sur jord. Rhododendron, magnolia, japansk lönn, klockbuske och häxal är några arter som tillhör denna grupp.
Till dessa växter rekommenderar vi så kallad rododendronjord eller att man blandar ut den befintliga jorden med okalkad torv.
Våra leverantörer har ett brett utbud surjordsväxter av olika sorter och storlekar.